Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2
Zrobiłem update wartości obu MLE i na tym poziomie zostaniemy (wg NBA):
- $8,406,000.00 (1 rok)/y, maksymalnie 2 letnie kontrakty dla zespołów poniżej APRON.
- $5,192,000.00 (1 rok)/y, maksymalnie 2 letnie kontrakty, dla zespołów przekraczających APRON.
2016/17: Mistrz
-
Twitter: @oeskaer
E-mail: oscarpilch@gmail.com
Zaktualizowałem kontrakty minimalne. Wygląda to tak i tak już raczej zostanie na stałe.
Wartość pierwszego roku kontraktu minimalnego w zależności od liczby lat w lidze:
0 lat: $830,000
1 rok: $1,335,762
2 lata: $1,497,333
3 lata: $1,551,189
4 lata: $1,605,048
5 lat: $1,739,689
6 lat: $1,874,334
7 lat: $2,008,977
8 lat: $2.143,622
9 lat: $2,154,292
+10 lat: $2,369,722
Wiadomość dodana po 02 min 34 s:
E: Oczywiście prawo nie działa wstecz, więc nie musicie aktualizować kontraktów podpisanych do tej pory.
-
W tej lidze nie ma Bi-Annual Exception? Bo nie widzę ani słowa o tym w CBA.
Twitter: @PiotrDrwalu
W tej lidze nie ma Bi-Annual Exception? Bo nie widzę ani słowa o tym w CBA.
Nie, gramy tylko z MLE.
-
Dopisujemy:
Do wartości wymian liczymy wyłącznie gwarantowane $.
-
Pojawiało się sporo pytań ws. Trade Player Exception, więc wyjaśniam:
CO TO JEST TPE?
TPE dostaje każda drużyna (pod i nad salary cap), która w wyniku wymiany przejmuje niższe kontrakty
TPE stanowi różnicę w wysokości oddawanych i przyjmowanych kontraktów, a wykorzystać można je tylko w sytuacji, gdy chce się wyjść ponad salary cap lub jest się ponad nim.
TPE nie wlicza się jednak do salary cap, można w nie wyłącznie 'wchłonąć' cały kontrakt.
jeśli zespół ma TPE, może dzięki niemu wyjść z pensją ponad salary cap
TPE nie wlicza się do salary cap, jest oddzielnym tworem
w TPE można wchłonąć kontrakt tylko jednego zawodnika, ale można łączyć kwoty TPE z kilku wymian
TPE jest ważne przez rok od przeprowadzenia wymiany
JAK STWORZYĆ TPE?
zespół A wymienia się z zespołem B.
zespół A oddaje kontrakt wart 10 mln
zespół B oddaje kontrakt wart 5 mln
w tym momencie zespołowi A tworzy się TPE o wartości 5 mln (10-5=5)
JAK WYKORZYSTAĆ TPE?
we wspomnianej wyżej wymianie zespół A stworzył TPE o wartości 5 mln. załóżmy, że wydaje na pensje 98 mln, a salary cap wynosi 100 mln.
zespół A pragnie przejąć w wymianie (np. w zamian za pick) zawodnika od zespołu C, który zarabia 5 mln. I może go przejąć, bo jego kontrakt mieści się w TPE i - zgodnie z tym, co napisałem u góry - dzięki skorzystaniu z TPE można wyjść ponad salary cap.
zespół A pragnie przejąć w wymianie (np. za pick) zawodnika od zespołu C, który zarabia 7 mln. I nie może tego zrobić, bo jego kontrakt nie mieści się w TPE. TPE nie jest dodatkiem do salary cap, jest oddzielnym tworem
zespół A pragnie przejąć w wymianie (np. za pick) zawodnika od zespołu C, który zarabia 3,5 mln. I może to zrobić, bo kwota jego kontraktu jest niższa od wartości całego TPE. po przeprowadzeniu wymiany kwota TPE zostaje zmniejszona o wartość kontraktu pozyskanego gracza
załóżmy, że zespół A robi np. trzy wymiany, jak te z powyższego przykładu. tworzy w nich trzy TPE o wartości 5 mln każde. ich wartości się nie sumują (5+5+5=15), dzięki czemu zespół nie może dzięki TPE wchłonąć kontrakt o wartości właśnie 15 mln
Jeśli coś jest niejasnego lub o czymś zapomniałem wspomnieć, to dopisujcie/pytajcie
Dla mnie jest niejasne dlaczego w punkcie "Co to jest TPE?" widznieje informacja, że można łączyć kwoty TPE z kilku wymian, a na dole jest napisane, że wartości z trzech TPE się nie sumują. To o co chodzi z tym łączeniem kwot TPE z kilu wymian?
2016/17:
Dla mnie jest niejasne dlaczego w punkcie "Co to jest TPE?" widznieje informacja, że można łączyć kwoty TPE z kilku wymian, a na dole jest napisane, że wartości z trzech TPE się nie sumują. To o co chodzi z tym łączeniem kwot TPE z kilu wymian?
Myślę, że Kuba pogubił się w pisaniu.
Chodzi o to:
Nie można łączyć kilku TPE na jeden kontrakt, natomiast można wykorzystać kilka wyjątków na różnych graczy w jednej wymianie.
Wiadomość dodana po 03 min 38 s:
Do tego TPE są podzielone na jednoczesne i niejednoczesne. Tutaj piszemy o niejednoczesnych, które generują TPE na przyszłość, ale pozwalają przejąć mniejszą nadwyżkę od jednoczesnych.
Strony: Poprzednia 1 2