Nie jesteś zalogowany na forum.
W regulaminie jest zapis, że będzie można spośród kontraktów UFA wybrać 2, które zamienią się na RFA przed rozpoczęciem rozgrywek. Na tę decyzję będzie miał każdy z menadżerów 48h po zakończeniu 14 rundy draftu (od momentu wysłania ostatniego picku draftu).
Ogłoszę to jeszcze później, ale już teraz uprzedzam, żebyście się mogli namyślić, jeśli chcecie.
2016/17: Mistrz
-
Twitter: @oeskaer
E-mail: oscarpilch@gmail.com
Muszę zaznaczyć, żeby nie było nieporozumień - obecna sytuacja z kontraktami wygląda tak, że w teorii można by zwolnić gracza, którego się wydraftowało w późniejszych rundach i od razu zaproponować mu np. 3 letni kontrakt, którego nikt nie byłby w stanie przebić, ponieważ każdy będzie miał tyle samo $ po drafcie. Dlatego zaznaczam, że akcje typu celowe zwolnienie gracza tylko po to, by go ponownie podpisać na lepszych warunkach, nie będą przechodzić i jako komisarz będę zmuszony interweniować.
-
Dopisz do CBA, że jest zakaz podpisywania swoich byłych wolnych agentów od zwolnienia na okres 3 miesięcy i po sprawie.
Tak zrobię.
-
Dobre rozwiązanie.
Pytanie odnośnie minimalnego salary, tak jak w prawdziwej NBA, które powinna osiągnąć każda drużyna - w naszej lidze coś takiego nie obowiązuje jak dotąd, w innej lidze dynastycznej widziałem że coś takiego jest. Czy jest potrzebne to pytanie pod dyskusję, ale przynajmniej w teorii utrudniło by przynajmniej taktykę w trakcie sezonu - typu rozprzedaję wszystko co mam za dosłownie nic by mieć szansę na wysoki pick.
Pytanie odnośnie minimalnego salary, tak jak w prawdziwej NBA, które powinna osiągnąć każda drużyna - w naszej lidze coś takiego nie obowiązuje jak dotąd, w innej lidze dynastycznej widziałem że coś takiego jest. Czy jest potrzebne to pytanie pod dyskusję, ale przynajmniej w teorii utrudniło by przynajmniej taktykę w trakcie sezonu - typu rozprzedaję wszystko co mam za dosłownie nic by mieć szansę na wysoki pick.
Jedynym ograniczeniem "tankowania" jest rozegranie odpowiedniej ilości gier.
Jeśli chodzi o minimalne salary - jest to w naszym przypadku bez sensu, bo można by po prostu w ostatnim tygodniu rozgrywek dać komuś z FA 20mln/y, żeby osiągnąć próg, a mimo to tankować cały sezon, nie rozgrywając gier i rozsprzedając skład.
Także jeśli ktoś naprawdę musi tankować, to musi to robić na tyle umiejętnie, by rozegrać wymaganą ilość meczów.
-
Pytanie techniczne: czy ktoś ma problem z edytowaniem własnych postów?
-
Na powyzsze nie dostalem odpowiedzi, wiec rozumiem, ze nie ma problemow z edycja postow.
Jesli chodzi o strony druzyn, to bardzo prosze o to, by kazdy stworzyl swoja najpozniej do przyszlej niedzieli. Jest to ok. 5 minut roboty i kazdy musi tyle czasu znalezc w tym tygodniu. Pozdrawiam.
-
Przypominam o stronach drużyn - brakuje 6 od jordana, bulka, kp_ldz, Jakuba Soski, Maziego i Lemesa.
-
Napisze i tu, że moja drużyna od dawna już jest
Napisze i tu, że moja drużyna od dawna już jest
Zwracam honor, brakuje Soty meizdiego.
-
Z jakiej paki Minnesota wzięła Greena? Ot tak? Na moje powinien być mój i proszę o komisaryjne usunięcie.
Ostatnio edytowany przez bulek (2016-10-22 12:04:54)
Done, Meizdi musiał nie zobaczyć tematu na rynku FA tutaj na forum. Ty też mogłeś już dawno Greena dodać.
-
Pytanko. Zwolniłem tu wczoraj Baynesa, wyrzuciłem z Fantasy, ale mimo to i tak był w moim rosterze na wczoraj (siedział na ławce). Co w takich przypadkach? Mogę nim jeszcze grać tego samego dnia po zwolnieniu? Czy w salary cap powinienem wpisać jego 1/82 niegwarantowanego kontraktu?
Ostatnio edytowany przez kp_ldz (2016-10-27 13:33:21)
Co z kontraktem MCW, jeśli ja go wywaliłem a przejął go Hermmann?
Przecież nie może być tak, że dostaje kasę z dwu organizacji...
To nie jest tak, że część kasy, za którą podpisał go Hermmann zostaje odjęta z mojego kontraktu dla MCW?
To nie jest tak, że część kasy, za którą podpisał go Hermmann zostaje odjęta z mojego kontraktu dla MCW?
Wydaje mi się, że jeśli miał u ciebie gwarancję jakiś pieniędzy to zostaje to do końca tego kontraktu nawet jeśli ja go podpisałem.
Email: hermman891@gmail.com
Twitter: @HermmanM
W NBA jest to chyba rozgrywane tak, że ten kontrakt, który podpisze z nową drużyną dostaje od nowej ekipy, a resztę płaci poprzednia, tak by gracz dostał to, co miał dostać.
U nas jeśli komuś dasz gwarantowany kontrakt, to musisz go zapłacić, albo skorzystać z amnestii.
-
Amnestii można użyć raz na sezon w stosunku do obojętnie którego z graczy, czy tylko takiego który ma rok kontraktu?
Inaczej: czy można usunąć kontrakt gracza, który np. ma 3 lata do końca i za rok znowu mieć możliwość amnestii, czy następne użycie amnestii będzie dostępne w takim przypadku po 3 latach?
Amnestii to chyba można użyć raz.. w ogóle i na dowolnego zawodnika z dowolnym kontraktem? Tak jak w NBA, w obecnym CBA wynegocjowano możliwość użycia jednorazowo amnestii, może w nowym negocjowanym obecnie CBA znów pojawi się taka możliwość (choć ponoć może nie być akurat). W naszej lidze jednak (przynajmniej narazie ) żadnego lockoutu i nowego CBA raczej nie będzie, a wg zasad można użyć jej raz :]
Pomyliłeś chyba z tym, że po prostu jak użyjesz amnestii na np Rubio w połowie sezonu, to będziesz musiał uwzględnić 1/2 jego pensji rocznej, bo tyle u Ciebie pograł w danym sezonie. A reszta, włącznie z kolejnymi latami kontraktu znika z ksiąg.
Adek ładnie wyjaśnił - 1 amnestia, czyli całkowite usunięcie dowolnego kontraktu i gracza "z ksiąg", na całą grę.
-
Jeśli amnestię można użyć tylko raz na całą grę, trudno bym używał jej teraz.
Ale jeśli dostosowujemy się do przepisów NBA, trzeba to robić do końca, oczywiście w miarę możliwości, bez strat na grywalności, nie będziemy płacić żadnego luxury tax przecież. Ale taki przepis o płaceniu całej kasy zawodnikowi X, nieważne czy i gdzie podpisał dalej, w sytuacji, w której draftowaliśmy w warunkach niepewności, bo dosyć wcześnie, bez wiedzy o stanie kadrowym w teamach nie jest dobrym rozwiązaniem. Zresztą to już tak naprawdę nie chodzi o to - zawodnik nie powinien otrzymywać dwóch różnych kontraktów. W takiej sytuacji jak ja z MCW jest zapewne kilka innych teamów, którzy właśnie z powodu, że mają z graczem gwarantowany kiszą niechcianych zawodników.
Krócej mówiąc optuję za dostosowaniem się do przepisów NBA i w tym wymiarze. Jak widać, nie domagam się żadnych cudów, nie wymyślam przepisu pod siebie. Może wspomniałem o tym, bo sytuacja dotyczy m.in. mnie. Ale ktoś musiał.
Ale w NBA dzielą się tylko kasą, która idzie do gracza - w salary i tak wisi cała gwarantowana suma, więc ta część, która nas najbardziej interesuje jest dokładnie tak rozwiązana, jak u nas.
-
W takim razie nie ma tematu.
Jerryd Bayless ma stracić resztę sezonu, a mam go na gwarantowanym kontrakcie za 2 mln dolarów. Jak to wygląda od strony zwolnienia go? W CBA jest zapis do DPE, ale jeżeli je wykorzystam i będę chciał zatrudnić kolejnego gracza, to a/ mogę na niego wydać tylko 1 mln dolarów, b/ teoretycznie będę miał w Yahoo! 16 zawodników, co wydaje mi się nielegalne.
W podobnej sytuacji jest u mnie jeszcze Chris Bosh. On nie zagra prawdopodobnie do końca sezonu i na Facebooku ustalaliśmy, jak działa przypadek ew. zwolnienia w przypadku emerytury (https://www.facebook.com/groups/1390564 … Ym9zaGE%3D), ale co robić z a/ sytuacją, w której po roku Heat go zwalniają, b/ z DPE dla mnie?
[ Wygenerowano w 0.061 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 1.96 MB (Maksimum: 2.3 MB) ]